Chlamydia en FemCure

Wat is chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in Nederland, die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Vooral vrouwen tussen de 14 en de 25 jaar die onveilige seks hebben lopen een grote kans om Chlamydia te krijgen. Wanneer een vrouw het heeft, merkt ze er in de meeste gevallen (70% tot 80%) vrijwel niets van. Daardoor neemt de kans om iemand anders met Chlamydia te besmetten toe. Ook kan iemand zonder klachten later (ernstige) klachten krijgen.

 

Waarom het FemCure onderzoek?

Er zijn op dit moment nog veel vragen over het verloop van een chlamydia-infectie. Den hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Hoe lang blijft een chlamydia in het lichaam na de behandeling?
  • Hoe word chlamydia overgedragen?
  • Is het mogelijk dat een vrouw met een vaginale chlamydia, ook een anale chlamydia heeft (zonder dat ze anale seks heeft)?

Door het FemCure onderzoek willen wij beter inzicht krijgen in deze vragen. Om dit te bereiken worden er gedurende 1 jaar, 400 vrouwen met chlamydia gevraagd om mee te doen. Het onderzoek is opgezet door de GGD Zuid Limburg, samen met de GGD Amsterdam en de GGD Rotterdam.

 

Wat moet je doen wanneer je met het onderzoek meedoet?

Als je meedoet aan het FemCure onderzoek kom je 3 keer terug naar de GGD, dit is 1x per maand. Deze bezoeken duren ongeveer 10-15 minuten per keer. Op de GGD word je volledig getest op chlamydia: oraal, vaginaal en anaal.

  • oraal is keel/mond
  • vaginaal is vagina
  • anaal is anus/kont

De vaginale en anale test neem je zelf op het toilet af.

Daarnaast neem je 1x per maand thuis een test af en vul je een vragenlijst in (deze krijg je automatisch per e-mail). Het invullen van deze vragenlijst duurt slechts enkele minuten.

 

Tijdens het onderzoek wordt je via een SMS herinnerd aan je geplande bezoeken en aan het afnemen van de thuistesten. Bij het laatste bezoek hoor je ook of de chlamydia helemaal weg is (oraal, vaginaal en anaal). Bij ieder terugkombezoek ontvang je een VVV-bon van €10 voor je deelname aan het onderzoek (€30 in totaal). Je mag op elk moment stoppen met het onderzoek.