FemCure onderzoek

Het FemCure onderzoek is inmiddels afgerond en deelname is gesloten.

Er hebben in 2016-2017 maar liefst 560 vrouwen mee gedaan uit Limburg, Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam. In totaal zijn er meer dan 3.700 vragenlijsten ingevuld en zijn er meer dan 10.000 wattenstaafjes afgenomen. Het doel was om te onderzoeken of chlamydia na behandeling nog in het lichaam blijft en of chlamydia dan nog overdraagbaar kan zijn.

 

De verzamelde gegevens worden momenteel verwerkt en de eerste resultaten van FemCure zijn inmiddels bekend; hieronder vindt u meer informatie.

 

Uit de FemCure studie is gebleken dat een behandeling van rectale chlamydia beter werkt met doxycycline dan een behandeling met azitromycine.

 

Op dit moment is het zo dat vaginaal geïnfecteerde vrouwen vaak worden behandeld met azitromycine en niet altijd rectaal worden getest, terwijl een aantal van hen wel rectale chlamydia hebben.

 

De beste oplossing voor de zorg-praktijk moet nog worden gevonden: vrouwen vaker rectaal testen, of alle vrouwen met chlamydia behandelen met doxycycline. Het voordeel van de azitromycine kuur is dat deze eenmalig wordt ingenomen, het nadeel is dat deze minder goed lijkt te werken bij rectale chlamydia. Doxycycline daarentegen werkt beter voor rectale infecties maar moet een week lang ingenomen worden en mag niet tijdens zwangerschap worden gebruikt.

 

Daarnaast moeten we vermelden dat we nog niet precies weten of een rectale chlamydia complicaties geeft bij vrouwen en wat het betekent voor de verdere verspreiding van chlamydia.

 

Aan het einde van de studie zijn alle deelneemsters opnieuw volledig onderzocht op (vaginale en rectale) chlamydia en zo nodig ook opnieuw behandeld.

 

We willen graag alle deelneemsters nogmaals enorm bedanken voor de belangrijke bijdrage aan dit onderzoek!

 

Wanneer je vragen hebt over FemCure kun je contact opnemen met mevr. Nicole Dukers-Muijrers (projectleider, GGD Zuid Limburg). Ze is te bereiken via het e-mailadres: femcure@ggdzl.nl.

 

Wetenschappelijke artikelen over de studie

[1]. Dukers-Muijrers NH, et al. Design of the FemCure study: prospective multicentre study on the transmission of genital and extra-genital Chlamydia trachomatis infections in women receiving routine care. BMC Infect Dis. 2016 Aug 8;16:381. doi: 10.1186/s12879-016-1721-x.

[2]. Dukers-Muijrers NH, et al. Treatment effectiveness of azithromycin and doxycycline in uncomplicated rectal and vaginal Chlamydia trachomatis infections in women: a multicentre observational study (FemCure). Clin Infect Dis. 2019 Jan 28. doi: 10.1093/cid/ciz050

 

 

 

Ervaringen van deelnemers

Lees hieronder ervaringen van deelnemers die hebben meegedaan aan het FemCure onderzoek.

 

“Ik heb meegedaan omdat er dan meer over chlamydia bekend wordt, dit is belangrijk voor de toekomst”

“Als er iets opmerkelijks uit de testen komt word je daar wel op geïnformeerd, ik vond dat een voordeel!”

“Ik vind het handig dat je meer te weten komt over chlamydia, ook over anale chlamydia en dat je in het onderzoek ook anaal getest wordt”

“Het was helemaal niet veel moeite”

“Het is heel makkelijk in te plannen en super vriendelijke en lieve mensen hebben mij geholpen”

“Het is nuttig en je hebt er zelf ook iets aan”

“Ik vond het duidelijk uitgelegd en goed gecommuniceerd, daarnaast vond ik het prettig mee te doen aan een onderzoek dat gericht is op verbetering in de toekomst”

“Je hoeft niet vaak terug te komen en kunt het meeste thuis doen”

“Ik vind het niet veel tijd kosten en het was makkelijk”